25 Temmuz 2012 Çarşamba

Anakart tamiri



 Anakart bilgisayarın kalbidir adeta bilgisayar onun eksikliğinde kesinlikle yola devam edebilir bilgisayarda ram yüksek olmayabilir tökezler, ekran kartı onboard olabilir tökezler ama anakart kötü olursa tökezlemenin ötesinde yürümez. Bir anakartın üzerinde binlerce devre yolu vardır bu yollarından birinin bile patlaması halinde muhtemel olarak anakartın üzerinde bulunan ram, işlemci ve kartlardan birine zarar verebilmektedir. Bunun yanı sıra anakartın üzerinde sayısız kondansatör ve diyot mevcuttur güç dağılımını ve anlık güç dengesini sağlayan bu elektronik eklentilerin yanması durumlarından anakartın görevine devam etmesi mümkün olmaz ve tamir gerektirir.

Bir anakart tamirini ancak usta bir elektronikçi yapabilir ince işçilik gerektiren tamir gerek arıza tespiti gerekse arıza tespitinden sonra üzerinde arıza vermiş olan elektronik elemanların değişimini sağlamak önemli bir meziyettir. Bilgisayarınızı çöpe atmak yerine anakartın tamirini sağlamak sizin için daha iyi olacaktır. Tamir edilmesi sorun olan anakartlardan biride dâhili anakartlardır bunların tamiri mümkündür fakat harici anakartlardan daha zordur. Bir anakartın tamiri ne kadar zor ise o kadar da masraflıdır. Bir anakart tamiri her elektronikçinin yapabileceği bir iş değildir. Her anakartın tamiri mümkün değildir zor arızalarda meziyeti olmayan sıradan diye tabir edilebilecek bir elektronikçi bu işin altından kalkamayabilir.

Anakartların nerede ise tamamının tamiri mümkün olabiliyor tabi bazen bu durum aleyhinize sonuçlanabiliyor. Bu durumlara sebep olan anakart üzerinde bulunan soğutucuların yetersizliğinden kaynaklanıyor olması en büyün nedenidir. Bunların dışında anakartların arızlarının en başında üzerindeki kondansatörlerin patlaması ve şişmesi gelmektedir.

Günümüzde bilgisayarların içerisinde bulunan ram ve harici kartların düşük kalite ve ucuz olduğu tercihi bilgisayarın anakartına zarar verebilen önemli unsurlardır. Ucuz olan kalitesiz ram’lerin anakarta vermiş olduğu zarar hafife alınmamalıdır. Özellikle son günlerde mevcut olan Çin malları yüzünden bilgisayarlarımızın ömürleri kısalmaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder