Guarana, sabun ağacıgiller küçük kırmızı meyveli, yüksek dozda kafein içeren tropik bir bitki türü. Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşayanlar guarana tohumlarını çiğneyerek ya da toz hale getirilip suda eritip içerek enerji sağlarlar. Ayrıca günümüzde enerji içecekleri sektöründe kullanılmaktadır.
Guarana, bitkisel ilaç olarak da çok popüler bir bitkidir. Kafeine ve kuşkusuz zihinsel yetenekleri etkileyebilecek diğer maddelere, özellikle de teobramin gibi diğer ksantinlere bağlı uyarıcı etkisi ile tanınır. Konsantrasyonu, hafızayı, zihinsel hesaplamayı geliştirir.
Brezilyada çok popüler ve aynı şekilde guarana olarak isimlendirilen sodalı bir içecek türü, bitkinin özlerinden sentezlenmektedir. Portekizde, hatta Almanya’da ve İsviçre’de, başlangıçta ithal edilen bu tür bir içeceğin, 1990lı yıllardan beri ticareti yapılmaktadır.
Olgunluktan hemen önce, Guarana salkımının garip bir görünümü vardır. Bu meyvenin kırmızımsı kabuğu şaşırtır ve gözbebeği gibi ortasında siyah çıkıntısı bulunan beyaz bir çekirdek görünür. Bu nedenledir ki Mawéler Guarana’yı Ormanın Gözü olarak isimlendirirler.
Öncelikle meyve, etli kabuğundan ayrılır. Sonra 6 gün 6 gece boyunca açık havada kurutulur. Kuruyan salkımlar, biraz su ile havanda dövülür. Hamur, Guarana hamurundan küçük somunlar şeklinde elde yuvarlanır. Bu somunlar, 40 gün boyunca tütsülenir. Tütsülenen somun artık uzun yıllar boyunca saklanmaya hazırdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder